flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування нового законодавства про банкрутство. Міжнародний досвід. (Завершено)

24 червня 2019, 17:30

Під час круглого столу, присвяченому новелам Кодексу України з процедур банкрутства, що проходив сьогодні на базі Західного апеляційного господарського суду, за підтримки Проекту ЄС «Право-Justice», учасники активно обговорили практичні аспекти та проблемні питання застосування законодавства про банкрутство. Зокрема, увагу було зосереджено на запровадженні новел інституту банкрутства фізичних осіб, на ризиках та «нових можливостях» неплатоспроможності боржника, викладених у Кодексі України з процедур банкрутства.

З вітальним словом до присутніх звернулись: голова Західного апеляційного господарського суду – Борис Плотніцький, національний експерт Проекту ЄС «Право-Justice» - Оксана Цимбрівська, народний депутат України VIII скликання – Руслан Сидорович та судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду – Ніна Ткаченко та Олег Васьковський.

Зокрема, Борис Плотніцький зазначив: «Як і кожен новий закон, Кодекс України з процедур банкрутства має суттєві та важливі зміни, які у найближчому майбутньому будуть впливати на процедури банкрутства, оскільки банкрутство — це суто економічний процес, який лише супроводжується судом». Побажав учасникам круглого столу плідної роботи.

Першу сесію: «Загальний огляд новел Кодексу України з процедур банкрутства» відкрито доповіддю народного депутата України VIII скликання Руслана Сидоровича, який доніс до присутніх основні ідеї, закладені законодавцем у Кодексі України з процедур банкрутства.

Актуальні питання запровадження Кодексу України з процедур банкрутства розкрито суддями Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ніною Ткаченко та Олегом Васьковським

Теоретичні аспекти щодо проведеної реформи законодавства про банкрутство окреслено науковцем Олександром Бірюковим (доктор юридичних наук, професор, президент ГО «Всеукраїнська самоврядна організація фахівців конкурсного процесу», експерт Проекту ЄС "Право-Justice").

Другу сесію: «Неплатоспроможність фізичних осіб» розпочав Володимир Коссак, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка, який змістовно розкрив особливості провадження у справах про банкрутство фізичних осіб.

Міжнародний досвід у сфері банкрутства фізичних осіб до кола присутніх доніс Арне Енгельс, адвокат з питань банкрутства (Німеччина), зазначивши, зокрема, про те, що інститут неспроможності Німеччини побудований на тісній взаємодії судових органів з арбітражними керуючими. Натомість, участь органу виконавчої влади в процедурі банкрутства (Федеральне міністерство юстиції) здійснюється на загальних підставах. Так, ст. 4 Закону Німеччини «Про неспроможність» регламентує, що Федеральне міністерство юстиції уповноважене регулювати окремі питання публікації оголошення про відкриття процедури банкрутства в електронній системі. З цього слідує, що взаємодія носить виключно умовний характер і обмежується вирішенням технічних питань.

Післяобідню третю сесію: «Учасники процедури банкрутства» розпочав доповіддю на тему: «Новели процедури санації за Кодексом України з процедур банкрутства та можливість укладання мирової угоди» Олег Матущак, суддя Західного апеляційного господарського суду.

Владислав Філатов, керівник групи експертів з банкрутства Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових Інститутів, окреслив новели Кодексу України з процедур банкрутства щодо діяльності арбітражних керуючих.

Європейським досвідом щодо питань ролі суду у контролі за діяльністю арбіражних керуючих з присутніми учасниками поділились Марк Андре, член Національної ради арбітражних керуючих і ліквідаторів Франції та Марк Бріссе-Фуко, прокурор у справах з питань банкрутства, Франція.

Відмінності між «старим» та «новим» порядком продажу майна боржника в процедурі банкрутства до присутніх доніс Ростислав Жук, адвокат АО «Матвіїв і Партнери».

Обговорення висвітлених питань було жвавим та цікавим.

За результатами спільної роботи учасниками круглого столу окреслено основні проблемні питання, що виникають у сфері банкрутства, шляхи їх вирішення та сформовано пропозиції щодо впровадження та алгоритму переходу до «нових можливостей» Кодексу України з процедур банкрутства.

 

Прес-служба Західного апеляційного господарського суду,

контактна особа - Ольга Куцик-Трускавецька тел.(032) 275-34-14, 063-395-01-16