flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС підтримано позицію ЗАГС про те, що...

23 квітня 2019, 15:00

ВС КГС підтримано позицію Західного АГС про те, що список згрупованих відправлень рекомендованих листів та копія з журналу вихідної кореспонденції не є належними доказами надіслання копії апеляційної скарги іншим учасникам справи, відповідно до процесуального закону.

Такий висновок зроблено ВС КГС у справі №914/1955/17 Господарського суду Львівської області, в якій повернуто без розгляду апеляційну скаргу Головного територіального управління юстиції на рішення Господарського суду Львівської області від 24.10.2018 у зв'язку з неусуненням у визначений судом строк недоліків апеляційної скарги, а саме неподання суду саме описів вкладення, що підтверджують надіслання іншим учасникам справи копії апеляційної скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК «Форма і зміст апеляційної скарги» до апеляційної скарги додаються: 3) докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.»

Відповідно ст.259 ГПК «Надсилання копії апеляційної скарги сторонам у справі»: «Особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.»

Комплексний аналіз зазначених норм свідчить, що положення вказаної ст.259 ГПК по суті конкретизують та деталізують вимоги наведеного п. 3 ч. 3 ст.258 ГПК в частині, кому, які документи і яким саме чином має надіслати особа, яка подає апеляційну скаргу, зокрема і обов'язок цієї особи надіслати копію вказаної скарги і доданих до неї документів саме листом з описом вкладення.

Відповідно до п.61 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 (у редакції станом на час подання апеляційної скарги), у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися. Таким чином, опис вкладення є офіційним підтвердженням наявності у відправленні того пакету документів, який був надісланий відправником.

При цьому, апеляційний суд обґрунтовано зазначив, що наданий відповідачем 3 список згрупованих відправлень рекомендованих листів та копія з журналу вихідної кореспонденції не є належними доказами надіслання копії апеляційної скарги іншим учасникам справи, відповідно до вищевказаного процесуального закону.

З повним текстом постанови ВС КГС від 19.04.2019 можна ознайомитися за посиланням тут.

 

Відділ аналітичної роботи та узагальнення судової практики