flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вдосконалення безбарʼєрності

19 квітня 2024, 14:00

Сьогодні Західний апеляційний господарський суд зробив ще один крок для вдосконалення своєї безбар'єрності.

У Західному АГС для людей з порушеннями слуху є можливість без додаткової допомоги перекладача жестової мови, користуватись судовими послугами та брати участь в судових засіданнях, використовуючи інформаційно-комунікаційну панель, яка передає аудіоінформацію на слухові апарати та працює як двосторонній текстовий чат.

Завдячуючи керівництву Львівської обласної організації Українське товариство глухих, які відгукнулися на пропозицію заступника керівника апарату Валерії МАКСІНОЇ, нам вдалося протестувати комунікаційну панель і провести модельне судове засідання учасниками якого стали люди з порушенням слуху. До проведення модельного судового засідання також долучилися начальник відділу комунікацій Анна Ярмола, помічник судді Ольга ЮРЧУК та наші технічні працівники Юліан ЛУКА та Микола БОДНАР.

Ми отримали від людей з порушенням слуху зворотній зв'язок, зрозуміли в чому можуть виникати проблеми з використанням даної комунікаційної панелі, якими способами можна їх вирішити та окреслили майбутні кроки до тіснішої співпраці Західного АГС та ЛОО УТОГ.

Керівництво Західного АГС висловлює слова вдячності:

Володимиру Балдизі - голові ЛОО УТОГ;

Наталії Підгайній - директорці ЛОЦКіД УТОГ,

Катерині Гель - в.о.голови ЛТО УТОГ,перекладачу жестової мови,

Тарасу Балі - члену правління ЛТО УТОГ,члену товариства,активісту,

Кеньо Руслану та Ользі Думинець — членам товариства.

Суспільство усвідомлює необхідність створення доступних для осіб з інвалідністю умов, щоб ці люди мали гідну можливість бути безпосередньо учасниками судового процесу та мали можливість самостійно захищати свої права та інтереси.

На жаль, після війни збільшиться кількість людей з інвалідністю, і наявність даного обладнання максимально створить для них інклюзивне середовище під час захисту в суді своїх гарантованих Конституцією та Законами України прав.