flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар Голови Західного апеляційного господарського суду Бориса Плотніцького на запит Інформаційного агентства "Львівський портал" Львівський портал

26 липня 2021, 15:00

Західний апеляційний господарський суд отримав статтю газети «Бурштинський вісник» під назвою «Реалії України».

Дана стаття є редакцією газети «Бурштинський Вісник», координатор Заслужений журналіст України Марія Палюга maripai@ukr.net. Так дослівно позначено в тексті.

Ось цитата із статті: «Наразі доля подальшого існування майнового комплексу Фонду державного майна в Україні вирішується у судових інстанціях Західного апеляційного господарського суду. Маємо вкотре нагоду переконатись як «львівські брати» філігранно продерегують потрібне їм судове рішення у храмі Феміди».

Згідно бази даних Західного апеляційного господарського суду, як можна зрозуміти зі змісту статті, мова йде про справу №909/1098/20 за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю “Рибгосп Бурштинський” про розірвання договору оренди та стягнення заборгованості.

На даний момент у справі №909/1098/20 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Рибгосп Бурштинський» на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 20 травня 2021 року. Дата судового засідання відсутня.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод метою забезпечення незалежності судової влади є гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом тільки на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав і свобод людини та громадянина, юридичних осіб; інтересів суспільства й держави.

Незалежність і недоторканість суддів гарантується статтями 126, 129 Конституції України, якими встановлено, що судді при здійсненні правосуддя є незалежними та керуються верховенством права, тоді як вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Суддя здійснює правосуддя на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права. Втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.

Вочевидь, відверто некоректні висловлювання автора статті є грубим втручанням і спробою впливу на суд.

На жаль, в державі Україна мантра «в усьому винуваті суди» стала нормою життя.

Однією з головних бід України є велика кількість високомотивованих низькокваліфікованих осіб.

Користуючись нагодою, звертаю увагу автора статті та редакції видання на їх правовий нігілізм та елементарну безграмотність. Освічені люди знають, що не існує судових інстанцій апеляційного суду. Сам суд і є апеляційною інстанцією. Автор мав би знати елементарну річ, якщо вирішив писати про суд.

Потрібно бути дуже талановитим і надзвичайно заслуженим журналістом, щоб зробити в простому слові «продиригувати» дві грубих помилки.

Орфографія (словоформи)

диригування - іменник, середній рід, неістота

ВІДМІНОК ОДНИНА МНОЖИНА

Називний диригування диригування

Родовий диригування диригувань

Давальний диригуванню диригуванням

Знахідний диригування диригування

Орудний диригуванням диригуваннями

Місцевий на/у диригуванні на/у диригуваннях

Кличний диригування диригування

Якщо автор статті має конкретні факти «дерегування», він може звернутися з відповідною заявою в правоохоронні органи.

Колегія суддів Якімець Г.Г., Бонк Т.Б., Матущак О.І. залишають за собою право згідно закону звернутися до Генерального прокурора України та Вищої ради правосуддя України щодо факту тиску на суддю.

Бажаю автору статті успіхів у вивченні орфографії та норм Конституції України.

 

Голова Західного апеляційного

господарського суду                                                                                                       Борис Плотніцький