flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про діяльність Львівського апеляційного господарського суду та Західного апеляційного господарського суду за ІІ півріччя 2018 року

20 лютого 2019, 13:00

На виконання наказу Державної судової адміністрації України №9 від 17.01.2014, пункту 6.10 плану роботи Львівського апеляційного господарського суду на 2018 рік, та на підставі показників статистичної звітності підготовлено аналітичний огляд даних судової статистики про стан здійснення судочинства за ІІ півріччя 2018 року.

У зв’язку із ліквідацією Львівського апеляційного господарського суду та утворенням Західного апеляційного господарського суду у цьому звіті буде відображена інформація за 3 місяці (липень, серпень, вересень) Львівського апеляційного господарського суду та 3 місяці (жовтень, листопад, грудень) Західного апеляційного господарського суду.

Згідно з вимогами статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

За 9 місяців 2018 року до Львівського апеляційного господарського суду поступило 1511 апеляційних скарг на судові рішення місцевих господарських судів, що входять до Львівського апеляційного округу.

Відповідно до статистичних даних, у звітному періоді загальна сума судового збору, що присуджена до стягнення та сплачена заявниками до державного бюджету України становить 10 232 727 грн.

За 9 місяців 2018 року Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду по суті переглянуто 684 справи, за результатами розгляду яких прийняті постанови про повне або часткове задоволення 238 касаційних скарг, що становить 15,6 відсотків від загальної кількості прийнятих у 2018 році судових рішень Львівським апеляційним господарським судом.

Щодо базових показників роботи Західного апеляційного господарського суду, то за звітний період (за 3 місяці) надійшло 1490 справ, з яких 955 справ було розглянуто, що становить 64,1% розгляду справ.

Статистична та аналітична інформація про розгляд певних категорій господарських справ, які мають суспільний інтерес

За звітний період не виявлено справ, які мають суспільний інтерес.

Методична допомога

3 грудня 2018 року начальником відділу міжнародно-правової роботи, зв'язків з громадськістю та ЗМІ Валерією Максіною та прес-секретарем суду Анною Ярмолою у Західному апеляційному господарському суді проведено семінар-тренінг на тему: «Рекомендаційні правила етики спілкування із людьми з інвалідністю» для працівників Західного АГС та Господарського суду Львівської області, які відповідальні за роботу з людьми з інвалідністю.

Учасники тренінгу дізналися про проблеми та бар’єри, з якими стикаються люди з інвалідністю в повсякденному житті, розглянули основні принципи етикету в спілкуванні, поняття інклюзивності, доступності та почули рекомендації із супроводу і взаємодії з людиною з інвалідністю.

Крім цього, секретарями судових палат Львівського апеляційного господарського суду та Західного АГС щомісячно аналізуються проблемні питання щодо неоднакового застосування одних і тих самих норм права, внаслідок чого ухвалено різні за змістом судові рішення у подібних правовідносинах із узагальненням інформації, наданої місцевими господарськими судами.

Щоквартально вивчаються причини скасування, зміни судових актів місцевих господарських судів, що входять до Львівського апеляційного округу, обговорюються проблеми практики застосування законодавства на нарадах суддів, та направляються судам перших інстанцій довідки за наслідками обговорення.

Школа суддів

Львівський апеляційний господарський суд плідно співпрацює з Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України з питань підготовки суддів місцевих господарських судів та працівників апаратів судів.

Підготовка висококваліфікованих кадрів для судової системи України має загальнодержавне значення і є запорукою підвищення якості здійснення правосуддя і відповідно — покращення міжнародного іміджу України.

Під егідою Національної школи суддів України відбулися наступні навчання та семінари:

- 31 липня 2018 року Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з громадською організацією «Центр «Жіночі перспективи» провели семінар на тему: «Жіноче лідерство та професійна ефективність».

Начальник відділу організаційно-правового забезпечення та розгляду звернень Олена Шульга взяла участь у даному заході.

- 12-13 вересня 2018 року в місті Львові Національна школа суддів України спільно з Міжнародною благодійною організацією “Екологія Право Людина” за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” проводить тренінг для викладачів дистанційного курсу на тему: “Права людини та охорона довкілля”.

Суддя, секретар першої судової палати Львівського апеляційного господарського суду Світлана Бойко взяла участь у даному заході.

- З 8 по 12 жовтня 2018 року судді Бонк Т.Б., Дубник О.П., Желік М.Б., Зварич О.В., Кордюк Г.Т., Кравчук Н.М. пройшли підготовку суддів апеляційних господарських судів, яка відбулася на базі Касаційного господарського суду.

Захід організований Національною школою суддів України згідно з Календарним планом підготовки суддів для підтримання кваліфікації на 2018 рік у м.Києві.

Судді та працівники апарату Львівського апеляційного господарського суду беруть активну участь у заходах з питань комунікації в судах, застосування новел законодавства, судового управління та інше, а саме:

- 5-6 липня 2018 року в м. Києві відбувся тренінг «Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади", який проводили Громадська організація «Вектор прав людини», проект «Суд людською мовою» у співпраці з Радою суддів України, прес-службою органів суддівського самоврядування в Україні, за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Від Львівського апеляційного господарського суду тренінг пройшла начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв‘язків з громадськістю та ЗМІ Валерія Максіна.

За сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» відбулися наступні заходи:

- 29-30 жовтня 2018 року відбувся Перший загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів, в якому взяла участь начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Західного апеляційного господарського суду Валерія Максіна.

Захід організовано Вищою радою правосуддя, у співпраці та за підтримки Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи, Програми USAID “Нове правосуддя».

Відбувся і обмін міжнародним досвідом, зокрема:

- 7 вересня 2018 року у місті Львові перебувала делегація Ірландії на чолі з високоповажним суддею Джорджем Бірмінгемом, головою Апеляційного суду Ірландії, високоповажним суддею Джоном Мак Менаміном, суддею Верховного Суду Ірландії та Хелен Бойл, адвокатом з Ірландії.

Вказаний візит організовано Консультативною місією Європейського Союзу у співпраці з Національною школою суддів України на базі Апеляційного суду Львівської області.

Суддя, секретар першої судової палати Львівського апеляційного господарського суду Світлана Бойко взяла участь у даному заході.

Тематикою обговорення була система судоустрою в Ірландії; відбір, призначення та кар’єрний ріст суддів; довіра суспільства до судової влади; роль адвоката (баристера) в судовому процесі.

- 14-15 вересня 2018 року голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький взяв участь у роботі круглого столу: «Європейські стандарти справедливого суду та їхнє впровадження в Україні».

Учасниками круглого столу є судді Європейського суду з прав людини, судді Верховного Суду, високопосадовці Ради Європи та ОБСЄ, європейські та вітчизняні експерти.

Також відбулися заходи із забезпечення доступності суду та судової процедури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, організаторами якого є ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів»:

- 17 серпня 2018 року начальник відділу міжнародно-правової роботи, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Максіна Валерія взяла участь у семінарі-тренінгу на тему: «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку», який проходив в Апеляційному суді Вінницької області.

Крім цього:

- 1-2 серпня 2018 року в місті Одеса за підтримки Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) відбувся семінар з питань ефективного та справедливого судового адміністрування.

Голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький та керівник апарату суду Олена Палюх взяли участь у даному заході.

- 17 вересня 2018 року в м. Одесі відбулося чергове виїзне засідання Ради суддів України.

Голова Львівського апеляційного господарського суду Борис Плотніцький взяв участь у вказаному засіданні та висловив свої пропозиції з нагальних питань порядку денного.

- 19 жовтня 2018 року у місті Львові за участю суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню проблемних питань застосування Господарського процесуального кодексу України.

Круглий стіл проводився Касаційним господарським судом у складі Верховного суду на виконання пункту 2.10 розділу ІІ Плану роботи на 2018 рік.

Захід організовано Західним апеляційним господарським судом спільно з Господарським судом Львівської області.

Від Західного апеляційного господарського суду учасниками круглого столу були судді Наталія Галушко., Оксана Дубник., Максим Желік, Оксана Зварич, Галина Кордюк, Ганна Орищин.

- 2 листопада у м. Львові на базі господарського суду Львівської області відбулись чергові Загальні збори Асоціації суддів господарських судів України, на яких судді та керівники місцевих і апеляційних господарських судів обговорили умови здійснення правосуддя в судах господарської юрисдикції, підвели підсумки діяльності Асоціації за рік та окреслили подальші пріоритетні напрями розвитку на 2018-2019р.р.

Голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотніцький взяв участь у загальних зборах.

- 23 листопада 2018 року, судді та помічники суддів Західного апеляційного господарського суду беруть участь в семінарі-практикумі Незалежного інституту судових експертиз «Практичні аспекти призначення та проведення експертизи у судовому провадженні у світлі останніх законодавчих новел».

Аналіз скарг на дії суддів

За звітний період скарг та звернень, які надійшли на ім’я голови суду на дії суддів не було.

Керівництвом суду на постійній основі звертається увага суддів щодо суворого дотримання норм процесуального та матеріального права.

Розгляд звернень і запитів на інформацію

У липні – вересні 2018 року до Львівського апеляційного господарського суду надійшло від фізичних та юридичних осіб 21 звернення і запит на інформацію стосовно розгляду апеляційних скарг, надіслання (видачі) копій постанов (ухвал) Львівського апеляційного господарського суду, надання інформації про рух справи в апеляційній інстанції, в тому числі надання інформації про направлення касаційної скарги разом з матеріалами справи до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Крім того, до Львівського апеляційного господарського суду у липні – вересні 2018 року надійшло 6 запитів на отримання публічної інформації.

У жовтні – грудні 2018 року до Західного апеляційного господарського суду надійшло від фізичних та юридичних осіб 12 звернень і запитів на інформацію стосовно розгляду апеляційних скарг, надіслання (видачі) копій постанов (ухвал) Західного апеляційного господарського суду, надання інформації про рух справи в апеляційній інстанції тощо.

Крім того, до Західного апеляційного господарського суду у жовтні – грудні 2018 року надійшло 7 запитів на отримання публічної інформації.

На всі звернення і запити, що надійшли до Західного апеляційного господарського суду, надано мотивовані відповіді відповідно до Законів України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про захист персональних даних», «Про доступ до судових рішень» та інших нормативно – правових актів.

Також, про результати розгляду запитів про надання публічної інформації щомісячно складається звіт, який розміщується на офіційному веб-сайті суду.

Відкритість та прозорість суду

Радою суддів України за підтримки Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» було розроблено та затверджено рішенням Ради суддів України від 11 грудня 2014 року №71 - Стратегію розвитку судової системи в Україні на 2015 – 2020 роки.

Стратегія є відповіддю на вимоги нового часу, прагнення українського судівництва та суспільства до реформ, підвищення якості послуг судової системи для громадян, дотримання європейських стандартів і наближення до кращих практик відправлення правосуддя.

Львівський апеляційний господарський суд та Західний АГС здійснює конкретні кроки та дії для відновлення довіри суспільства до судової системи, для відкритості та прозорості, налагоджує ефективну комунікацію з засобами масової інформації та суспільством, що вважає одним з пріоритетних напрямків.

На постійній основі на офіційному сайті Львівського та Західного апеляційного господарського суду, на офіційній сторінці суду в соціальних мережах Facebook, Twitter та Instagram розміщується інформація про діяльність суду та її результати, про проведені заходи в суді, та заходи, в яких беруть участь судді та працівники апарату суду.

Ще одним напрямком в налагодженні зовнішньої комунікації є систематичне проведення у Львівському апеляційному господарському суді та Західному АГС судових засідань в режимі відеоконференції, відповідно до ст. 741 Господарського процесуального кодексу України.

Загалом за звітний період в режимі відеоконференції відбулось 198 судових засідань.

Допомога

Суддями до дня св.Миколая було зібрано та передано благодійну допомогу для вихованців Будинку дитини №2 в сумі 13 000 грн.

Також працівниками апарату суду до дня св.Миколая було зібрано кошти в сумі 25 000 грн., на які було закуплено канцелярські товари, інтерактивні ігри, речі для вихованців Комунального закладу Львівської обласної ради «Роздільський дитячий будинок-інтернат».

Окрім цього, вихованці Лопатинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступеня отримали інтерактивні ігри та речі.

З нагоди свята Святого Миколая представники суду відвідали Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи та Військово-медичний клінічний центр Західного реґіону.

Поранені військовослужбовці отримали кишенькові книжки – збірники поезій Т.Шевченка, І.Франка, праці філософів Сократа, Платона та ін., та тюнери цифрового ефірного телебачення, щоб під час новорічних свят військовослужбовці насолоджувались святковими передачами, улюбленими фільмами, відчували затишок, турботу, любов та мали гарний настрій.

В свою чергу, пацієнти Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи отримали сучасний телевізор. Адміністрація госпіталю планує облаштувати кімнату відпочинку для інвалідів війни і саме цей подарунок стане невід’ємним атрибутом кімнати відпочинку.