flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС розглянув справу щодо приміщень будівлі у м.Львові, відомої як «Будинок книги» (№914/3881/21)

24 вересня 2024, 14:30

Верховний Суд розглянув касаційну скаргу на постанову Західного апеляційного господарського суду від 21.05.2024, яка викликала значний інтерес з боку засобів масової інформації та суспільний інтерес громади м.Львова.

Предметом спору у даній справі було визнання недійсним виданого відповідачу - ПрАТ «НАК «Надра України» свідоцтва про право власності на будівлю, яка знаходиться за адресою:м.Львів, пл.Міцкевича,8 в частині посвідчення права власності за відповідачем на допоміжні приміщення та приміщення загального користування загальною площею 1 865,9кв.м. (вказана будівля більш відома львів’янам як «Будинок книги»).

Варто зазначити, що ця справа триває з 2021 року та при повторному перегляді у 2024 році рішенням Господарського суду Львівської області позовні вимоги (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог) задоволено повністю.

Позивач обґрунтовував свої вимоги тим, що він є власником житлових квартир у цій будівлі та вважає порушеним своє право на спільну сумісну власність на спірні приміщення загального користування у тій же будівлі.

Втім, колегія суддів Західного апеляційного господарського суду не погодилась з прийнятим судовим рішенням суду першої інстанції, прийняла постанову про скасування оскаржуваного рішення Господарського суду Львівської області від 14.02.2024 та постановила нове рішення, яким відмовила у задоволенні позовних вимог ТзОВ «Листопад Істейт».

10 вересня 2024 постановою Верховного Суду залишено без змін постанову Західного апеляційного господарського суду від 21.05.2024 у справі №914/3881/21 та зазначено, що під час касаційного розгляду справи перед Верховним Судом постало таке ключове питання: коли частину приміщень нежитлової будівлі перероблено під житлові квартири, чи змінюється статус будинку загалом, і чи розповсюджується на такі правовідносини застосування положення Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Верховний Суд за встановлених у справі обставин негативно відповів на зазначені питання та дійшов висновку про необхідність залишення оскаржуваного судового рішення без змін, про що детально зазначено у постанові від 10.09.2024.

З повним текстом постанови Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням.