flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС підтримано позицію Західного АГС про те, що сторона договору може звернутися з позовом про визнання такого договору припиненим

06 лютого 2020, 11:00

Такий висновок зроблено ВС КГС у справі №914/1759/18, в якій залишено без змін постанову Західного АГС від 27.11.2019 про визнання припиненим договору про відступлення права вимоги та стягнення безпідставно збережених коштів.

Способи захисту цивільних прав та інтересів визначені ст.16 Цивільного кодексу України. За змістом пункту1 частини другої та третьої цієї статті одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права, що в рівній мірі означає як наявність права, так і його відсутність або й відсутність обов`язків. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої-п`ятої статті 13 цього Кодексу.

При цьому законодавчі обмеження матеріально-правових способів захисту цивільного права чи інтересу підлягають застосуванню з дотриманням положень статей 55, 124 Конституції України та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Таким чином, якщо одна сторона договору вважає цей договір припиненим, а отже і припиненими її зобов`язання за даним договором, проте, друга сторона договору не погоджується з припиненням такого договору та зобов`язань першої сторони за ним, і на думку першої сторони таке невизнання порушує її права або охоронювані законом інтереси, то перша сторона договору може звернутися з позовом про визнання такого договору припиненим.

За встановлених у цій справі обставин суди попередніх інстанцій правильно визначили зміст та пов`язаність позовних вимог ТОВ, оскільки встановлення припинення договірних відносин, тобто відпадіння достатньої правової підстави для збереження набутих спірних коштів, входило до предмету доказування у цій справі, та є однією з обов`язкових передумов для застосування статті 1212 ЦК України.

Аналіз статті 1212 ЦК України дає підстави для висновку, що передбачений нею вид позадоговірних зобов`язань виникає за таких умов: 1) набуття особою майна або його збереження за рахунок іншої особи; 2) відсутність для цього правових підстав або якщо вони відпали.

Сутність зобов`язання із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави полягає у вилученні в особи - набувача частини її майна, що набута поза межами правової підстави, у випадку якщо правова підстава переходу відпала згодом, або взагалі без неї - якщо майновий перехід не ґрунтувався на правовій підставі від самого початку правовідношення, та передання майна тій особі - потерпілому, яка має належний правовий титул на нього.

Згідно з пунктом 3 частини третьої статті 1212 ЦК України положення глави 83 цього Кодексу застосовуються також до вимог про повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні. Однак необхідною умовою для цього є відсутність або відпадіння достатньої правової підстави (аналогічна правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 26.06.2018 у справі № 910/9072/17).

З повним текстом постанови ВС КГС від 16.01.2020 у справі №914/1759/18 Господарського суду Львівської області можна ознайомитися за посиланням тут.

 

Відділ аналітичної роботи та узагальнення судової практики